Tytka charytatywna

Krakowska Caritas kontynuuje akcję „Tytka charytatywna” czyli „Torba pełna dobra”. To propozycja, która dobrze wpisuje się w klimat Światowego Dnia Ubogich i późniejszego czasu przygotowań do grudniowych prezentów z okazji wspomnienia św. Mikołaja.

Tytka Charytatywna to akcja zapoczątkowana przez poznańską Caritas, obecnie prowadzona przez Caritas diecezjalne w różnych rejonach Polski. Aby wziąć w niej udział, można odebrać puste torby ze specjalnym nadrukiem w Caritas. Akcję można ogłosić podczas Światowego Dnia ubogich i zaprosić chętne rodziny, by zabrały torbę i odniosły ją tydzień później wypełnioną żywnością i środkami czystości. Dary można przeznaczyć na dzieła charytatywne w swojej parafii, przekazać do Kuchni św. Brata Alberta w Krakowie przy ul. Dietla 48 albo do Caritas.

Można też zapakować do zwykłej torby na zakupy trochę artykułów pierwszej potrzeby: podstawowe produkty spożywcze o długim terminie przydatności (takie jak np. cukier, słodycze, soki, bakalie, makarony, konserwy, kawa, herbata, olej, oliwa), środki czystości, itp. i przekazać pod wskazane wyżej adresy. Przekażemy je potrzebującym.

Zapraszamy do współpracy parafie, szkoły, urzędy i zakłady pracy. „Jako członkowie społeczeństwa obywatelskiego pielęgnujmy odwołanie do poszanowania wartości wolności, odpowiedzialności, braterstwa i solidarności. Jako chrześcijanie, natomiast, odnajdujmy zawsze w miłości, w wierze i w nadziei fundament naszego życia i naszego działania” – zachęca nas w tegorocznym Orędziu na Światowy Dzień Ubogich papież Franciszek.