Przed nami 79. Tydzień Miłosierdzia

Akcje

Niedziela Miłosierdzia jest świętem patronalnym Caritas. Rozpoczyna też w Kościele katolickim w Polsce obchodzony już po raz 79. Tydzień Miłosierdzia. Jego hasłem będą słowa papieża Franciszka: „Skoro dostąpiliśmy miłosierdzia, stańmy się miłosierni”.

Celem Tygodnia Miłosierdzia jest głównie budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień, służą także prezentacji pracy, wykonują organizacje charytatywne i są zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia.

„Żeby jednak owocnie czynić miłosierdzie, trzeba nieustannie otwierać się na Bożą miłość, z której miłosierdzie bierze swój początek” – przypomina Przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski bp Wiesław Szlachetka w Słowie na tegoroczną  Niedzielę Miłosierdzia.

Dziękując za pracę wolontariuszy, bp. Szlachetka pisze:

„Wśród świadków Bożego miłosierdzia na szczególną uwagę zasługują – wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych i Akademickich Kół Caritas, ale też wszyscy ludzie dobrej woli. Dziękuję za Waszą wrażliwość i empatię, za Wasze zaangażowanie wszędzie tam, gdzie potrzebna jest pomoc. To dzięki Wam tak wiele osób doświadcza radości spotkania z ludźmi o dobrym i otwartym sercu, którzy, napełnieni miłością Boga, ofiarują ją innym.”

Ostatni dzień Tygodnia Miłosierdzia Caritas w całej Polsce będzie świętować pod hasłem „Dzień Dobra”.  Bp Szlachetka zaprasza, „aby bardziej dostrzec, że dobro jest w nas, że dobra jest więcej, że każdy dzień roku zasługuje na to, aby dzielić się dobrem z naszymi bliźnimi”.

Historia Tygodnia Miłosierdzia rozpoczyna się 23 lutego 1937 roku. Wtedy to na pierwszym ogólnopolskim zjeździe dyrektorów diecezjalnych  Caritas – największej obecnie pozarządowej organizacji charytatywnej w Polsce – podjęto decyzję o zorganizowaniu Dni Miłosierdzia. Przy okazji tych obchodów zbierano fundusze na pomoc potrzebującym. Obchody wznowiono w 1945 roku i odtąd jest on nieprzerwanie organizowany w Kościele.

Zobacz cały tekst Słowa na 79. Niedzielę Miłosierdzia

Zobacz materiały liturgiczne na Tydzień Miłosierdzia:

liturgia-79tydzmilosierdzia2023-hr