Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2022

Akcje

Po raz 29. w pierwszą niedzielę Adwentu rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom – największa ogólnopolska akcja Caritas. Do parafii archidiecezji krakowskiej dotarło już około 170 tysięcy dużych i małych wigilijnych świec.

Dzięki Wigilijnemu Dziełu Pomocy Dzieciom na polskich stołach co roku płoną dziesiątki tysięcy świec z logo Caritas, a hojność ludzi wielkich serc pozwala na pomoc dla tysięcy dzieci z ubogich rodzin. Mieszkańcy Małopolski od wielu lat pozwalają krakowskiej Caritas rozprowadzić rekordową ilość wigilijnych świec. Mamy nadzieję, że tak będzie i tym razem.

Płomień wigilijnej świecy jest czytelnym znakiem solidarności z najbardziej bezbronnymi ofiarami ubóstwa w Polsce i na świecie. Ofiary za świece przeznaczone zostaną na organizację wakacji dla ubogich dzieci, pomoc najuboższym rodzinom w parafiach, dożywianie dzieci oraz dofinansowanie placówek służących dzieciom, prowadzonych przez krakowską Caritas.

Tradycyjnie 10 groszy z ofiary za każdą świecę przeznaczane jest na pomoc dzieciom z zagranicy. W tym roku będzie to dożywianie dzieci w krajach globalnego południa, na przykład dożywianie dzieci na Madagaskarze prowadzone przez księży Zgromadzenia Salezjanów, dożywianie dzieci z pallotyńskiej parafii w Burkina Faso oraz dzieci z terenów wiejskich pogrążonej w chaosie i kryzysie Wenezueli.

Świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom będzie można znaleźć też w Księgarni św. Stanisława w Krakowie (ul. Wiślna 12A) oraz w sklepie z dewocjonaliami Dar Serca w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie Łagiewnikach.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom od ponad dwudziestu lat ma charakter ekumeniczny. Obok Caritas uczestniczą w niej Diakonia Kościoła Luterańskiego i Reformowanego oraz ELEOS Kościoła Prawosławnego.