ŚDS Wola Filipowska u Czarnej Madonny

Ogólne

27 sierpnia podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Woli Filipowskiej, opiekunowie i rodzice wzięli udział w XXVII Pielgrzymce Świata Osób Słabych na Jasną Górę, organizowanej przez Katolicki Ruch Dobroczynny Betel.
Pielgrzymka wyruszyła około południa, po zebraniu wszystkich pielgrzymów z okolicznych miejscowości: Czernej, Łanów, Nowej Góry, Zalasu, Tenczynka i Krzeszowic. Około 15.30 rozpoczęła się piesza część pielgrzymki spod kościoła Św. Zygmunta, gdzie wszystkich pielgrzymów przywitał ks. bp Andrzej Przybylski, który później przewodniczył Mszy Świętej. Wspólnie razem, chociaż każdy w swoim tempie pielgrzymi weszli na Jasną Górę, gdzie o 17.00 uczestniczyli we Mszy Świętej. Po Mszy był czas na indywidualną modlitwę w kaplicy Matki Bożej Częstochowskiej.

Po pielgrzymce był czas na odpoczynek i pyszne lody, a około 19.30 pielgrzymi wyruszyli w drogę powrotną. W Krzeszowicach autokar był około godziny 22.00. Następnie wszyscy pielgrzymi zostali odwiezieni do swoich domów i w ten sposób wszyscy zakończyli szczęśliwie wspólną pielgrzymkę, modląc się w intencjach, o które prosili znajomi.