Wspomnienia, modlitwa i łzy – spotkanie w przeddzień rocznicy wojny

Ogólne

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom działające przy Caritas Archidiecezji Krakowskiej zorganizowało dziś spotkanie w przeddzień drugiej rocznicy rozpoczęcia przez Rosję pełnowymiarowej wojny z Ukrainą. Byli na nim obecni pracownicy Caritas i uchodźcy, korzystający z pomocy Centrum.

Uczestnicy obejrzeli przygotowaną przez CPMiU prezentację o pomocy świadczonej uchodźcom przez krakowską Caritas, która rozpoczęła się nazajutrz po wybuchu wojny. Nie zabrakło modlitwy za tych, którzy zginęli, za uchodźców i pomagających im, a przede wszystkim o zakończenie wojny. Potem był czas na rozmowy i wspomnienia.

Julia Danishevska, pracownik CPMiU przekazała dyrektorowi krakowskiej Caritas podziękowanie za pomoc uchodźcom od kijowskiej fundacji Oseredok. „To podziękowanie należy się każdemu pracownikowi Caritas – wszyscy stanęli na wysokości zadania. Bardzo wam dziękuję” – powiedział dyrektor ks. Tomasz Stec.

ZOBACZ PODSUMOWANIE POMOCY DLA UKRAINY w 2023 r.

ZOBACZ PODSUMOWANIE POMOCY DLA UKRAINY w 2022 r.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej niezmiennie wspiera obywateli Ukrainy znajdujących się na terenie Polski, głównie miasta Krakowa, ale też tych, którzy pozostali w swojej ojczyźnie. Sukcesywnie wysyłamy transporty humanitarne w miejsca najbardziej dotknięte wojną. Wsparcie to mierzone jest w setkach ton darów, które dotarły do osób dotkliwie skrzywdzonych dramatyczną wojną. Dzięki ogromnemu wsparciu darczyńców oraz ludziom dobrej woli do Ukrainy wysłaliśmy m.in.: agregaty prądotwórcze, artykuły medyczne, odzież, środki higieny, śpiwory, piły spalinowe, leki, obuwie, środki czystości, apteczki i przede wszystkim tony żywności, która jest podstawowym darem dla wyczerpanych ludzi. Pomogliśmy wyposażyć nowo powstały szpital w łóżka, materace, koce i medykamenty oraz wiele innych artykułów ratujących życie.

Wsparliśmy ponad 120 dzieci przekazując tornistry wraz z wyprawką szkolną. Dzięki współpracy Domów Zakonnych i innych miejsc zapewniamy zakwaterowanie kilkuset uchodźcom. Pomoc psychologiczna i psychospołeczna została udzielona ponad 2 tysiącom beneficjentów. Z pomocą doradcy zawodowego pracę znalazło kilkadziesiąt osób. Przez blisko dwa lata wydaliśmy niemal 20 tysięcy pakietów żywnościowych dla beneficjentów mieszkających w diecezji Krakowskiej, wartość tej pomocy tylko w roku 2023 wyniosła ponad 600 tysięcy złotych.

Pomoc nieustannie trwa. Dzięki nieocenionemu wsparciu wszystkich ludzi dobrej woli oraz setkom wolontariuszy nasza Caritas Archidiecezji Krakowskiej może pomagać, czekając na koniec koszmaru, który przeżywają tysiące ofiar wojny.