Wakacje z Caritas

Akcje

Dzięki wsparciu Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom Caritas, dofinansowaniu Kuratorium Oświaty w Krakowie, darczyńcom oraz oszczędnościom rodziców i opiekunów krakowska Caritas zorganizowała w tym roku 5 turnusów kolonii dla dzieci i młodzieży.

31 młodych rozpoczęło już kolonię w Poroninie. To pierwszy turnus z kilku zaplanowanych w tym roku przez krakowską Caritas. Przygotowane w tym roku zostały wyjazdy dla grup wiekowych 8 – 19 lat, dostosowane do indywidualnych pasji i zainteresowań młodych ludzi: miłośników górskich wycieczek, morskich przygód, plastyki, sztuki, muzyki, śpiewu, tańca, sportowych zmagań oraz włoskiego słońca. Odbędzie się turnus z warsztatami sportowymi w Zakrzowie, 2 turnusy w Poroninie (jeden również z warsztatami sportowymi), turnus nad morzem w Jarosławcu z warsztatami plastycznymi oraz  turnus z poznawaniem włoskiej kultury w miejscowości Cattolica we Włoszech, w regionie Emilia-Romania.

4 turnusy integracyjnych warsztatów dla dzieci polskich i ukraińskich organizuje nasze Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom. W programie są zajęcia integracyjne, rozwijanie umiejętności komunikacyjnych, wycieczki do Parku Jordana, zwiedzanie Starego Miasta, odlotowe wakacje w Muzeum Lotnictwa Polskiego, gry i zabawy sportowe: piłka nożna, siatkówka, badminton, gry planszowe, techniki doskonalenia kreatywności, treningi pamięci i koncentracji uwagi, zajęcia rozwijające pamięć krótkotrwałą oraz trening super detektywów. Zajęcia prowadzone są przez psychologów i pracowników Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom.

Placówka Wsparcia Dziennego – świetlica św. Kingi w Wieliczce zorganizowała na początku lipca wyjazd pod namioty do Borkowa w woj. Świętokrzyskim dla starszych dzieci, a następnie kolonię dla większej grupy podopiecznych w Bolesławowie w Kotlinie Kłodzkiej.

Inne placówki Caritas również organizują wycieczki lub wyjazdy integracyjne, starając się korzystać z uroków lata. Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Zembrzycach chodzą na wycieczki w góry. „Staramy się doceniać to, co wokół nas i udowadniamy, że nie trzeba jeździć na dalekie wyprawy, żeby podziwiać piękne widoki i relaksować się na łonie natury” – piszą. Z kolei Warsztat Terapii Zajęciowej w Spytkowicach zorganizował sesje zdjęciowe w pięknych okolicach Spytkowic dla wszystkich uczestniczek Warsztatu. Letnia sceneria, kolorowe sukienki i piękne aranżacje budzą zachwyt.

Turnusy kolonii w Poroninie i Jarosławcu dofinansowane są przez Kuratorium Oświaty w Krakowie.