Koniecznie zobaczcie ten film!

Ogólne

Film „Jak mam…?”, który powstał w pracowni multimedialnej Środowiskowego Domu Samopomocy przy ul. Pasteura 1 w Krakowie prowadzonego przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej podbija festiwale i przeglądy dla twórców amatorów. Pracownię prowadzi Maciej Książko, od ponad 25 lat pracujący w ośrodku, reżyser filmu. Głównym bohaterem jest Piotr Kękuś, uczestnik zajęć, który od urodzenia zmaga się z porażeniem mózgowym.

Pasmo sukcesów zapoczątkowała nagroda dla najlepszego filmu amatorskiego na Europejskim Festiwalu Filmowym „Integracja Ty i Ja” w Koszalinie. Następnie na Festiwalu Filmów Optymistycznych „Happy End” w Rzeszowie film został uznany za najlepszy film niezależny. W Poznaniu na Festiwalu Filmów Niecodziennych film zdobył pierwsze miejsce, nagrodę publiczności i nagrodę specjalną od Stowarzyszenia „Niecodzienność”.

Kolejne sukcesy to: I miejsce na Festiwalu Filmowym Osób z Niepełnosprawnościami Filmon 12 czerwca 2023, Wyróżnienie na  BANA FILM Festiwalu, kwalifikacja do pokazu konkursowego podczas XX Usteckiego Festiwalu Filmów Amatorskich „UFF(o)A 2023”, Kwalifikacja do przeglądu Konkursu Filmów Odrzutowych HYDE PARK Ogólnopolskich Spotkań Filmowych KAMERALNE LATO, Kwalifikacja na Ogólnopolski Festiwal Filmów Satyrycznych Pyszadło…

Kolejne dobre wiadomości przyszły z Serbii. 25 sierpnia 2023 film „Jak mam… ?” zdobył I miejsce na 8 Międzynarodowym Festiwalu Filmu i Fotografii „Short cut”.

To pokazuje, że „Jak mam…?” nadal święci sukcesy, chociaż ekipa przygotowała już następną produkcję!

Film w zaskakujący, świeży sposób mówi o przyjaźni, dla której niepełnosprawność nie jest barierą. Po prostu trzeba go zobaczyć.

Jak mam…?

O przyjaźni Macieja i Piotra powstał artykuł w krakowskim „Gościu Niedzielnym”

Historia pewnej przyjaźni

oraz w dwumiesięczniku „Integracja”:

Od pierwszego wejrzenia

O długoletniej przyjaźni autorów filmu powstał też reportaż Moniki Meleń, krakowskiej autorki filmów dokumentalnych, reportaży oraz felietonów o tematyce społecznej „Przyjaźń tak ma” , który został uznany za najlepszy reportażem przeglądu  PIK 29.

Przyjaźń tak ma

Ekipa z ŚDS Pasteura nie spoczęła na laurach, nakręciła już następny film, „Ni można”, który zdobył wyróżnienie wśród filmów amatorskich na tegorocznym 20. Europejskim Festiwalu Filmowym „Integracja Ty i ja”.

Życzymy dalszych sukcesów!