Zmień sposób myślenia, nie marnuj jedzenia!

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Dla Caritas, która od początku wspiera potrzebujących, ratując jednocześnie żywność przed zmarnowaniem, to okazja, by przypomnieć o programie „Spiżarnia Caritas”, realizowanym przez Punkt Socjalny Caritas w Brzegach wraz z partnerami.
Program Spiżarnia Caritas ma na celu ograniczenie skrajnego ubóstwa oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję wśród potrzebujących produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności, przekazanych przez sklepy.
Wolontariusze i pracownicy Caritas odbierają ze wskazanych sklepów żywność. Jest to pełnowartościowa żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia, wycofywana ze sprzedaży:
- mięso,
- ryby,
- nabiał,
- produkty garmażeryjne,
- pieczywo,
- owoce,
- warzywa.
Żywność przewożona jest bezpośrednio do jadłodajni i placówek prowadzonych przez Caritas, gdzie jest segregowana i wykorzystywana na paczki żywnościowe i posiłki. Działanie to wpisuje się w jeden z głównych celów strategicznych Caritas, jakim m.in. jest:
– przeciwdziałanie nierównościom społecznym
– dążenie do poprawy jakości życia ludzi najuboższych poprzez przekazywanie im posiłków oraz żywności.
W ramach programu Spiżarnia Caritas tylko w 2022 r. pracownicy i wolontariusze krakowskiej Caritas odebrali ze sklepów 932 t żywności krótkoterminowej, z której skorzystało ok. 19421 osób potrzebujących. Produkty spożywcze z krótkim terminem przydatności dystrybuowane były na kilka sposobów. Żywność wydawana była w postaci paczek żywnościowych w Punkcie Socjalnym lub w Parafiach poprzez parafialne Zespoły Caritas. Innym kanałem dystrybucji było przekazywanie do placówek Caritas i jadłodajni, gdzie na bieżąco wykorzystywana była do przygotowania posiłków dla podopiecznych. W tym zakresie Caritas Archidiecezji Krakowskiej współpracuje z 35 podmiotami: 10 PZC, 14 placówek Caritas, pozostałe 11 to inne placówki i fundacje.
W ramach ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności Punkt Socjalny współpracuje z 30 sprzedawcami żywności (głównie duże sieci sklepów), z którymi ma podpisane umowy darowizny. Daje to ponad 100 sklepów. Program wymaga zaplanowania działań, stałego zaangażowania – często w godzinach wieczornych, odpowiednich samochodów, chłodni do przechowywania i prowadzenia specjalnych miejsc wydawania żywności. Jednak korzyści dla ludzi potrzebujących, a także dla środowiska naturalnego są warte tej pracy.