Czy grasz już z Tatwe?

Akcje   Ogólne

Choć potrzeba dwóch bramek, teraz gramy do jednej! Na murawie stają Caritas Archidiecezji Krakowskiej i dobrzy ludzie, dla których sport to nie tylko wysiłek fizyczny, ale również relacje, samorozwój i najlepsza zabawa. Chcemy uzbierać 50 tys. zł na wymarzone boisko dla tanzańskiej młodzieży z Tatwe.

Parafia Świętej Rodziny w Tatwe leży nad jeziorem Wiktorii w Tanzanii. Pracuje w niej polski misjonarz ks. Krzysztof Dybał. Nie ma tam żadnego zakładu pracy, dróg asfaltowych i prądu. Mieszkańcy utrzymują się z pracy na roli uprawiając głównie kukurydzę, proso i maniok.

Przed Bożym Narodzeniem 2023 r. Caritas Archidiecezji Krakowskiej, wychodząc naprzeciw zgłoszonym potrzebom, przekazała parafii w Tatwe wsparcie w wysokości 2000 USD. Cała kwota została przeznaczona na zakup i instalację nowych zbiorników na deszczówkę. Zbiorniki zwane w Tanzanii tankami są ogromnym ratunkiem dla parafian oraz jedynym sposobem na zmagazynowanie wody potrzebnej do codziennego użytkowania.

Wtedy też pojawił się pomysł, aby pomóc młodym ludziom, którzy kochają piłkę nożną, a nie mają ani boiska, ani sprzętu. Sport jest znakomitą odskocznią i motywacją do rozwoju. To także przestrzeń integracji, zbudujmy więc boisko dla młodych w Tatwe.

S. Teresa już gra dla Tatwe! Zobacz 🙂

Środki finansowe na budowę boiska w Tatwe można przekazywać na konto:
Bank Spółdzielczy Rzemiosła w Krakowie,
58 8589 0006 0000 0011 1197 0001   z dopiskiem: Gol dla Tatwe

lub przez naszą stronę internetową – znajdź na stronie wpłaty na:Gol dla Tatwe

Albo przez zbiórkę na siepomaga.pl.